Centrum voor Spirituele Ontwikkeling

Chakra's nadere uitleg

De leer van de chakra's vindt zijn oorsprong in oude yoga en tantra systemen uit India. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent "wiel van licht".
Het hele universum bestaat uit energie (bewustzijn). Als mens ben jij deel van het universum en besta jij, net als het universum, uit energie.
We hebben allemaal een energie-uitstraling of energieveld, de aura.
In de aura bevinden zich draaiende energiecentra, de chakra's.
De energie die door ons lichaam stroomt wordt geleid via energiebanen, ook wel meridianen genoemd. In deze banen zitten bepaalde punten waar de energie een ophoping bereikt. Deze energiepunten worden aangeduid met het Sanskriet woord chakra.
Chakra's zijn energiecentra over ons hele lichaam die dienst doen als ontvangers, verdelers en verzenders van energieën.

Aan de voor- en achterzijde van het lichaam worden zeven hoofdchakra's onderscheiden:
De Wortelchakra, de Navelchakra, de Zonnevlecht chakra, de Hartchakra, de Keelchakra, de Voorhoofdchakra en de Kruinchakra.
Deze zeven chakra's zijn verbonden met het centrale zenuwstelsel.
Ze beïnvloeden geestelijke en lichamelijke processen en vertegenwoordigen bepaalde psychologische basisthema's in je leven. In de chakra's ontmoeten bewustzijn en het stoffelijke lichaam elkaar en ze beïnvloeden zo ons geestelijk en lichamelijk welzijn.
Chakra's hebben dus een grote invloed op het psychisch en lichamelijk evenwicht. Vaak wordt de energie van bepaalde chakra's onderdrukt of geblokkeerd, waardoor je uit je evenwicht kunt raken. Wanneer de chakra's goed functioneren, zorgen ze ervoor dat je energiek en evenwichtig kunt leven.
Als er in een van de chakra's een blokkade zit, kan dit zich uiten door fysieke of psychische klachten.

Waarom Chakra's balanceren? Voor het algemeen welzijn is het meestal voldoende om de zeven belangrijkste chakra's in balans te brengen en houden.
Is er nu een chakra die niet goed functioneert, en dus te weinig energie opneemt of te actief is en teveel energie opneemt of afgeeft, dan ontstaat een onbalans tussen de chakra's onderling en die tot een ziekte kan leiden.
Door de chakra's te balanceren kunnen de lichamelijke klachten afnemen en zelfs geheel verdwijnen.
Om de Chakra te balanceren is echter geen oplossing voor elk probleem, maar het zet een proces aan, dat leidt naar een verdiept inzicht in jouwzelf. Het bevordert het leren luisteren naar jouw eigen lichaam en geest. Het maakt jou dan ook bewust van jouw eigen lichaam en van het feit, dat alles in jouw lichaam met elkaar in verbinding staat.
Onderstaand een korte omschrijving van de chakra's. Ook wordt er gekeken wat de meest voorkomende klachten zijn bij een onevenwichtige chakra.

Meest voorkomende klachten gerelateerd aan chakra's:

De Stuitchakra

basischakra, muladhara Psychische klachten:
Weinig discipline en motivatie. Woede, geweld en andere negatieve uitingen van gevoelens kunnen veroorzaakt worden door een verstoorde stuitchakra.
Lichamelijke klachten:
Bij een onevenwichtige basischakra kan men last krijgen van de benen, de voeten, knieën en de onderrug, gewrichtsklachten. Ook kan men last hebben van het gebit. Verder kun je hierdoor vaker ziek worden. Ook eetstoornissen zijn gerelateerd aan deze chakra.

De Sacraalchakra

sacraalchakra, svadhistana Klachten die te maken hebben met de sacraal chakra zijn lusteloosheid, geen behoefte aan seks en/of eten. Ook kunnen er juist zeer heftige emoties opspelen; zoals obsessief gedrag en emotioneel afhankelijk zijn van andere mensen.
Lichamelijke klachten:
Lichamelijke consequenties van deze chakra concentreren zich vooral rond het gebied waar deze chakra ligt, namelijk bij de geslachtsorganen, zowel inwendig als uitwendig. Menstruatie en urineproblemen kunnen veroorzaakt worden door deze chakra.

De Zonnevlecht chakra

zonevlechtchacra, manipura Psychische klachten:
Men heeft weinig energie meer om dingen op te pakken en af te maken. Het is niet ongewoon dat er bij een verstoring van deze chakra een doemdenker in de persoon wakker wordt, er zijn overal obstakels te zien die jou in de weg staan, waardoor jij de wil niet meer kunt opbrengen.
Lichamelijke klachten:
Een zonnevlecht chakra die uit balans is kan storingen in het bloed veroorzaken, zoals diabetes en een hoge bloeddruk. Verder is een verstoring van de spijsvertering mogelijk door deze chakra. Ook een verstoord immuunsysteem kan een gevolg van een onevenwichtige chakra zijn.

De Hartchakra

harchacra, anahata Psychische klachten:
Deze chakra is belangrijk voor het onderhouden van relaties. Als deze chakra uit balans is kan het ervoor zorgen dat jij afhankelijk wordt van de liefde van anderen. Verder kun jij hierdoor overmatig kritisch worden naar jezelf, maar ook naar anderen toe. Tevens kun jij een angst voor intimiteit ontwikkelen. Mensen kunnen jou door deze dingen als harteloos ervaren. Dit kan ook een oorzaak zijn van depressies.
Lichamelijke klachten:
Problemen met de luchtwegen, zoals astma en bronchitis, stoornissen in de hart en bloedcirculatie.

De Keelchakra

keelchacra, visshudda Psychische klachten:
Moeite met het verwoorden van emoties, snel een brok in de keel en geëmotioneerd. Lichamelijke klachten:
Verhoogde schildklierwerking en keelproblemen.De Voorhoofdchakra

derde oog chacra, ajna Psychische klachten:
Jouw eigen standpunt krampachtig vasthoudend, niet willen luisteren naar anderen. Gebrek aan fantasie en creativiteit. Somberheid en richtingloosheid.
Lichamelijke klachten:
Slecht gezichtsvermogen. Hoofdpijn (boven de ogen) en concentratie problemen.

De Kruinchakra

kruinchacra, shasrara Psychische klachten:
Deze chakra is anders dan de andere chakra's. De kruinchakra is vooral een ontvanger van energie, terwijl de andere chakra's ook energie doorgeven en verdelen. Een blokkade in deze chakra maakt het dat alle andere chakra's onvoldoende energie kunnen ontvangen, vooral de onderste chakra's zullen dan energie tekort komen, wat kan leiden tot hang naar het aardse. Zoals het voeden van het ego door middel van macht uit te oefenen door anderen of door materialistisch ingesteld zijn.
Lichamelijke klachten:
Kan leiden tot hoofdpijn, depressie en schizofrenie.
Gezond zijn kun je zo dan ook zien als bewust zijn, doordrongen van geest en lichaam, zonder stagnerende energieën in de chakra's.Terug naar de workshop chakra's.

Terug naar de meditatie.